2012. április 19., csütörtök

Titanic 100


Szombaton, április 14-én a southamptoni Sea City múzeum egy hete megnyílt új kiállítására igyekeztünk, ami kizárólag a Titanicról szólt. Érdekes, hogy 100 évvel később éppen azon a napon jártunk ott, amikor a jéghegynek ütközött a hajó. A bejáratnál korhű ruhákba öltözött első osztályú utasok fogadtak.


Több termen keresztül illusztrálták a kiállításon, hogy is nézett ki a hajó, milyen használati tárgyak voltak rajta. Az egyikben egy nagy rajz volt a falon, vagy 15 m hosszú, a hajó oldalnézetéről, benne több helyen, mint ha metszet lenne és belelátnánk a hajó belsejébe. Így mutatták be a gépházat, a harmadosztályú utasok és a személyzet szállását, a különböző szalonokat, konyhát, raktárakat, felső fedélzetet.


Hajószimulátorral is lehetett próbálkozni, hogyan is lehet egy ilyen nagy hajóval manőverezni. Egy másik helyiségben pedig a fűtők fáradságos munkáját próbálhattuk ki, persze hőség nélkül, egy kart kellett előre-hátra húzogatni, ha sikeres volt az akció egy lámpa átváltott alacsonyról magas gőznyomásra. Egy hatalmas négyszögletes, díszes teremben körben ültek a látogatók, középen is volt néhány hely, két falon egymással szemben 2-2 projektorral vetítettek a falra különböző képeket, közben pedig a legénység lehetséges szóváltásait hallgattuk, amit ki is írtak a kivetítőre, így nézett ki a terem.


Egy másik teremben is volt hasonló alábeszélős vetítés, ott a túlélők meséltek az élményeikről. Néhány használati tárgyat is bemutatott a kiállítás, de ezek többsége nem a Titanicról, hanem testvérhajójáról az Olympicről származtak. Bármerre jártunk a falakon különböző feliratok voltak, melyek érdekes tényeket közöltek, pl. a hajó méreteiről és a rakományról. Volt egy kép, ami azt ábrázolta, hogy a Titanic indulása után a part közelében majdnem összeütközött egy amerikai hajóval. Egy másik falon a teljes legénység és az utasok neveit láthattuk. 


Olvashattunk a felszolgált menükről az első osztálytól a harmadikig.
Hatalmas, a horgonyzáshoz használt lánc egyes szemeit is kiállították, melyek egyenként 80 kg-ot nyomnak.
Ilyen napozóágyakon tengették napjaikat a hajó első osztályú utasai az elkülönített fedélzeten.

Napozóágy az Olympic-ről
A Titanic elsüllyedését és az áldozatokról szóló híreket így mutatták be a korabeli újságok:

A Titanic elsüllyedt, 1500 halott
Érdekes kiállítás volt, próbáltak valamennyi eredeti tárgyat is bemutatni, de ez a kiállítás inkább az új, vagy érdekesebb információk bemutatásával illusztrálta a Titanicot. 
Beniéknél az iskolában is sokat foglalkoztak a témával, hol máshol lenne ez a téma ennyire aktuális, mint Southamptonban. Rengeteget tanultak róla, kaptak erről szóló házi feladatot, rajzoltak és még osztályonként egy előadást is bemutattak a szülőknek, de erről majd egy másik bejegyzésben írok.



2 megjegyzés:

  1. Ez jó lehetett! :-)
    Az első képen a bácsi ruhája az elvétette az évszázadot. :-))

    VálaszTörlés
  2. Száz év ide vagy oda lehet, hogy az volt az akkori retró viselet :)

    VálaszTörlés