2012. január 12., csütörtök

Ablakmosók


A mi ablakunk is így nyílik
Az itteni házak különlegessége, hogy az ablakok kifelé nyílnak (egész más rajtuk a vasalat is), ezért földi halandó nem tudja kívülről megpucolni, mert nem fér hozzá. Erre jók az ablakmosó cégek, akiknek az embereit ma láttam a ház körül dolgozni. A két emeletes társasház összes ablakát kívülről lemosták. Ehhez egy hosszú, több mint 5 m-es teleszkópos botot használtak, aminek a végén egy kefe volt, a bot végéből pedig dőlt a víz, mert hogy rá volt kötve egy slagra az egész szerkezet. Érdekes volt, hogy hipp-hopp lemossák a 2. emeleti ablakokat is a földről. Ha esetleg nyitva is lenne az ablak, akkor sem folyik be a víz a lakásba mosás közben a kifelé nyílás miatt.
Fél év alatt most láttam őket először, úgyhogy nem jönnek túl sűrűn. Az jó, hogy legalább nem kell fizetni érte, ez is belefér a helyi adóba amit fizetünk.

4 megjegyzés:

  1. Felénk ez fizetős szolgáltatás.

    Nem tudom olvastad-e a kommenteket nálam a témában, de Sarolka megmutatta, hogy azt a fajta ablakot, amit a képen is mutatsz, hogy lehet úgy elcsúsztatni, hogy a fal felől elérd a külső felét is. Ugyan nem kényelmesen, de meg tudod úgy mosni.

    Van 1-1 pöcök alul és felül a vasalatnál, amit be lehet nyomni és ha az ablak teljesen ki van nyitva, akkor el lehet húzni az ablakot kissé. Mondjuk a jobb oldali ablakszárnyat enyhén bal felé. És akkor már kifér a kezed a fal és az ablak között.

    Mint kiderült, nekünk is ilyen és másoknak is, akiknek már ez az újabb ablakva van. Bár attól még nincs garancia, hogy a Tietek is ilyen. :D

    VálaszTörlés
  2. Kifelé nyitás közben elég balesetveszélyes ez az ablak, nem?

    VálaszTörlés
  3. Igen a kisebb szárnyú ablakokat nagynehezen elérem belűlről a kis résen át, de a nagyobbakat nem és pöcök sincs rajta sajna.

    VálaszTörlés
  4. Mivel a földszinten lakunk, annyira nem zavar, hogy kifelé nyílik. Lehet, hogy az emeleten rosszabb lenne. A gyerekeket így sem engedjük a nyitott ablakhoz. De ezek sem úgy nyílnak, hogy kinyitom a kilincset és már azonnal kivágódik az ablak, hanem a vasalattal együtt kell mozgatni némi erőt kifejtve. Kicsit más, mint az otthoni ablakok.

    VálaszTörlés