2012. június 19., kedd

Iskolai tapasztalatok, avagy az első év mérlege

Bence nagycsoportos óvodás volt otthon Magyarországon, amikor Angliába költöztünk. Tudtuk, itt minden másként lesz, hiszen a gyerekek Angliában 5 éves kortól iskola kötelesek. Kicsit aggódtunk mit fog szólni ahhoz, hogy iskolás lesz, hiszen nagyon szerette az ovit ahova járt. Fenntartásaim voltak azzal kapcsolatban is, hogy fog beilleszkedni, mi lesz, hogy nem ért egy szót sem angolul főleg, hogy elég visszahúzódó gyerek (kivéve itthon :-). De mindenki biztatott ne aggódjak ebben a korban még nagyon könnyen alkalmazkodnak, tanulnak, az óvó nénik is megerősítettek, jól döntünk, Bence egyébként is okos, ügyes, már Magyarországon is iskolaérettnek lehetne mondani. 
Visszatekintve az eltelt 1 évre amióta Angliában élünk ő vette a legkönnyebben az összes akadályt. Szerencsénk volt, mert egy nagyon jó iskolába sikerült felvételt nyernünk, 100%-osan elégedettek vagyunk a tanárokkal és az oktatási módszerekkel is. Bence nagyon szeret iskolába járni soha nem hallottam még tőle, hogy nem szeretne menni. 
Persze azért itt is voltak döccenők, de hol nincsenek? Volt néhány kisfiú aki kihasználva azt, hogy nem tud angolul a saját csintalanságát is Bencére fogta, ő pedig büntetésbe került. De miután beszéltem az osztályfőnökkel és az igazgatónővel minden rendeződött. Sőt az igazgatónő maga figyelt a rosszalkodó gyerekekre és pár napig email-ben küldött nekem helyzetjelentést, hogy ma mi történt, hogy viselkedtek a gyerekek az udvaron. Hangsúlyozta, neki nagyon fontos, hogy Bence jól érezze magát az iskolában, szívesen járjon oda és arra kért ha bármi gondja van nyugodtan szóljon neki, vagy nekem és én jelezzem ezt. Igazán jól esett ez a figyelmesség és a mai napig ezt tapasztalom ebben az iskolában. 
Az oktatásuk is ilyen szemléletű, a gyerekek vannak a középpontban. Gyakorlatiasan, őket bevonva zajlik a tanulás és nem terhelik őket extra házi feladatokkal. Csak pénteken adnak leckét amit a következő hét szerdáig kell beadni. Bence mostanáig ugyan kapott extra feladatokat, de ez csakis az ő boldogulása érdekében történt. A tanítónéni készített neki egy házi gyakorló füzetet amibe a következő nap tananyagát írta le. Ezt mi minden délután itthon átnéztük, megbeszéltük Bencével, hogy amíg nem értett mindent angolul tudja miről lesz szó másnap. Most már nem kapja a plusz feladatokat, megbirkózik az iskolában velük. 
Ha valaki jól szerepel az órán jutalmazzák, matricákkal, dicsérő szavakkal és ez nagyban motiválja a gyerekeket. Ha 5 matricát összegyűjtenek oklevelet kapnak. Péntekenként pedig úgynevezett Assembly-ket tarnak ahol külön dicséretben részesítik azokat a gyerekeket akik valamilyen feladatban különösen jól teljesítettek. Erre a szülők is kapnak meghívót. Büszkén mondhatom, hogy az első év alatt mi kétszer voltunk ilyenen ahol Bence elismerő oklevelet kapott. 
Mit tanult Bence 1 év alatt az iskolában? Angolul már szinte mindent ért, megszólalni még nem igazán hajlandó, de amikor azt hiszi nem hallom már bővített mondatokat mond. A kiejtése tökéletes, semmi akcentus nem hallható a beszédében. Olvas angolul (és magyarul is), megtanult írni, de ez angolul jobban megy neki. Ha magyarul ír néha megzavarja őt a sok dupla betű, hiszen ezek nincsenek az angol abc-ben, de szerintem csak idő kérdése és el fogja tudni különíteni a két abc-t. Nagyon jól számol, a matek feladatokat pillanatok alatt megérti és megoldja. Hihetetlen, de 1 év alatt egy nagycsoportos ovisból angolul értő, olvasó, számoló iskolás nagyfiú lett :-)))))
A tanítás még július 20-ig tart, itt év közben többször van szünet, így a nyári is rövidebb, de már nagyon várjuk!
Bejegyezte: Kriszti

6 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ilyen jól beilleszkedett! Nagyon ügyes!

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük! Mi se hittük volna, hogy ilyen simán fog menni.

    VálaszTörlés
  3. Szeretném megkérdezni, hogy iskola és iskola között oktatásban, "szolgáltatás"-ban van különbség. Mo-on iskolánként különböző oktatási módszerek szerint tanítanak. Illetve vannak iskolák, ahol napközben tartanak táncórát, kézműves foglalkozást, stb.
    Köszönöm a választ.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Magcsa,
    egyelőre csak egy iskolát ismerünk közelebbről, ahova a gyerek jár, a többiről nem tudunk véleményt mondani. De általában jól felszerelt minden iskola, azt nem tudom, hogy hajszál pontosan ugyanazt tanítják-e. Itt is vannak fizetős iskolák, de a legtöbb ingyenes. Ez fura, hogy otthon iskolánként különbözik a tanítás. Nem az egységes tanterv szerint tanítanak? Itt napközben alsóbb osztályban sokat játszanak még a gyerekek, sok mesét hallgatnak, van egy átmenet az ovi és az iskola között. A tanítás nagyon gyakorlatias. Iskola után vannak különórák az iskolában is.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Gyuri?

    A kislányunk 8 éves. Nem igazán tud angolul, de Angliába költöznénk. Átveszik e és hogyan lehet megoldani az "átmenetet".?
    Köszönettel,
    Tamás

    VálaszTörlés
  6. Kedves Tamás!
    Az biztos, hogy átveszik és a korának megfelelő osztályba teszik. Hallottam már olyat is, hogy tolmácsot rendeltek ki, de a sok bevándorló miatt nincs elég. Az iskola megoldja valahogy és egyáltalán nem esnek kétségbe. Pl. külön foglalkozik vele egy tanár. Nem tudom, hogy csinálják, de anélkül, hogy a gyerek kezébe szótárt adnánk, megtanulja a nyelvet. Ez úgy lehetséges, hogy mindent elmutogatnak neki, elmagyarázzák, a gyerek pedig rájön ezekre, a maradékot meg kikövetkezteti. Bár jobb minél kisebb korban hozni a gyereket, de szerintem 8 évesen sem lesz probléma. Nagyon toleránsak itt a tanárok és amúgy sem ő az első, aki így jár. Úgyhogy hajrá!

    VálaszTörlés