2012. szeptember 6., csütörtök

Az új tanév érdekességei (Year 2)

A nyári szünet előtti utolsó héten szülői értekezletre hívták a szeptemberben Year 2-ban évet kezdő gyerekek szüleit. Ez a találkozó is korábbiakhoz hasonlóan nagyon szervezetten zajlott. Mindenkit az igazgatónő fogadott az ajtóban és kaptam egy színes kis füzetet sok sok hasznos információval, aminek a tartalmát egy kivetítő segítségével részletesen ismertették is.

A tartalomjegyzék után rögtön megismerhetjük a Year 2 évfolyamban tanító tanárokat a fényképek által.

Majd a fontos szabályokat rögzítették miszerint az első tanítási óra 8:45-kor kezdődik és lesz szíves mindenki legkésőbb 8:55-ig beérni a suliba, különben igazolatlan nap jár. A tanítás minden nap 15:15-ig tart.

Utána megtudtuk, hogy mostantól a gyerekek közül választanak naposokat illetve ún. udvari őrszemeket is. A naposok itt kicsit más feladatkört hivatottak ellátni, mint otthon az óvodában. Itt a fő tevékenységük, hogy segítsenek a kisebbeknek a hozott ebédjük kicsomagolásában és jelentsék az ebédes néniknek (Bence így hívja őket) ha valaki befejezte az ebédet. Továbbá azt is jelenteni kell, ha valaki nem megfelelően viselkedik az asztalnál. Az udvari őrszemek a gyerekeket felügyelik az ebéd utáni játék közben és jelzik a tanítónéniknek ha valami gond vagy összetűzés merül fel a gyerkőcök között. Benike ez utóbbi feladatkört látta el most az első héten.

Ismertették, hogy továbbra is az a rendszer működik, mint a Year 1-ban, miszerint a gyerekeket az osztályukon belül is csoportokba sorolják aszerint, hogy kinek mi az erőssége. Természetesen minden csoport követi az előírt tantervet, de ha valaki egy tárgyból kicsit gyengébb azzal külön foglalkoznak, hogy ne maradjon el a többiektől.

A füzet azt is leírja mit kell beszereznünk a tanévkezdésre:
1. Tornafelszerelés (tornazsák+fehér póló+kék torna nadrág és fekete tornacipő).
2. Iskolatáska (ez tavalyról megvolt, csak új címkét írtunk rá).
3. Egyenruha, ami az előírtaknak megfelelően szürke nadrág, szürke zokni, világoskék póló, iskolai logós pulóver és fekete cipő. 
4. Uzsonnatáska (a tavalyi szintén tökéletes még).
5. Vizes palack ami mindig velük van az osztályban.
Ezen kívül minden mást az iskola biztosít ingyen. Nem kell könyveket, füzeteket, írószereket sem venni.

A következő bekezdés az ismertető füzetben a tantervről szól. Idén a témák: 
1. A londoni tűzvész.
2. Mikor leszek híres - híres emberekről fognak sok érdekes dolgot megtudni, megismerni őket történeteken keresztül.
3. Élet a tengeren.
4. Katie Morag - aki egy Skót kislány és az ő kalandjain keresztül fogják a gyerekek megismerni Skóciát.
5. Élet az óceánban.

A házi feladatot továbbra is pénteken kapják meg a gyerekek, a leadási határidő a következő hét szerda. A tanítónéni külön hangsúlyozta, hogy a gyerekek próbálják azt egyedül megoldani, ha nem megy és 5-10 percnél tovább szenved vele a gyermek, ne erőltessük, hanem jelezzük ezt hétfőn és majd ők átnézik, megbeszélik vele, külön foglalkoznak, gyakorolnak ha nem megy. De semmiképpen sem szeretnék ha a gyerek izgulna amiatt, hogy nem boldogul a feladattal. Hát igen, így is hozzá lehet állni a tanításhoz.

Új kis barátok is költöztek az osztályba 3 plüss kutyus személyében. Minden héten 1 kutyus gazdára talál és haza mehet a kiválasztott gyermekkel aki kap hozzá egy kutyus naplót is. A feladat, hogy le kell írni (mintha ő lenne a kutyus) mikor mit csinált, merre járt, mit evett a családdal. Hétfőn a kutyusnak vissza kell térnie az osztályba és az ideiglenes gazdinak fel kell olvasnia amit írt. A gyerekek ezt nagyon lelkesen csinálják, tudtuk meg a tanítónénitől, sokan még fotókkal is gazdagítják ezt a kis naplót. Nagyon kreatív ötlet, a gyerekek játéknak tekintik miközben gyakorolják a fogalmazást, az írást és az olvasást is.
Azt most is hangsúlyozták, hogy a gyerekek minimum háromszor olvassanak egy héten otthon. Ha ezt teljesítik matrica a jutalom. 

Nagyon sok tanulmányi kirándulás lesz idén is a programban, pl. látogatás a tűzoltóságon, a Little Woodham 16. századi faluban, a Blue Reef akváriumban és a HMS Victory hadimúzeumban. 

További érdekes események a tanév során: pénteki oklevél átadó ünnepségek (minden gyermek aki kiemelkedően jól teljesít valamelyik tantárgyban oklevelet kap), könyv hét, Karácsonyi vásár, interkulturális hét (ezúttal India), Húsvéti tojás vadászat, tréfa nap (vicces vetélkedők, versenyek napja). 

Év közben és év végén is több "dolgozatot" írnak a kisiskolások, de mint megtudtam a szülőin ők ezzel nincsenek is tisztában. A tanárok direkt nem mondják nekik, hogy most dolgozatot fogunk írni, ehelyett kedvesen tudtukra adják, hogy ennél a feladatnál most nem segíthetnek, ezt a gyereknek magának kell megoldani. Szerintük ez sokkal jobb módszer, a gyerekek nem izgulnak, kevesebbet hibáznak, hiszen nem tudják, hogy ennek tétje van. Inkább kihívásnak fogják fel mintsem izzadnak a stressz miatt, ezáltal sikeresek is. 

Én csak pozitívan tudok nyilatkozni az iskoláról eddigi tapasztalataink szerint. Bence idén is szívesen ment suliba, és azt mondta most még jobban érzi magát mint tavaly. Szerencsére egy nagyszerű tanítónénit kapott és remélem idén már a bátorsága is megjön ahhoz, hogy megszólaljon angolul. Itthon ugyanis gond nélkül kérdez, válaszol ;-)

Bejegyezte: Kriszti

1 megjegyzés:

  1. A trefa nap a Fun Day? :)
    Azert iratnak veluk ebben az evben sok iskolai dolgozatot, mert ev vegen KS1 vizsgajuk lesz, h szokjak a feladatlapozast, feladatmegoldast, ne stresszeljenek majd akkor es a legjobb formajukat hozzak. Ez az alapozo oktatas lezarasa.

    VálaszTörlés