2013. május 5., vasárnap

Téli nyaralás Tenerifén 3.rész: Úton a bázis felé

Egy érdekes épület Santa Cruzban

Ideje már befejezni a beszámolót, persze nem azért mert elfelejtjük az élményeket. Teljesen előttem volt minden, amit 5 éve is itt láttunk. 
Szóval ha a sziget északi részéről haladnánk visszafelé, akkor egy remek autópályán suhanhatunk végig. A következő város Puerto de la Cruz után Santa Cruz a főváros. Ez egy szuper hely, ahhoz képest, hogy mekkora szigeten vagyunk ez egy komoly főváros. Elég nagy belvárosa van, amolyan Váci utca jellegű, rengeteg régi és új épülettel.

Karácsonyi kivilágítás a főutcán


Ebben a városban is simán el lehet tölteni egy napot. Annyi érdekes hely, üzlet és épület van itt, hihetetlen, de még villamossal is közlekedhetünk. 


Van itt egy remek piac és rengeteg látnivaló. Ide is és a környékre is többször visszajöttünk, pedig 100 km-re volt a szállástól. 


Természetesen itt is megtaláltuk Spanyolország egyik legnagyobb plázáját, de ide most nem mentünk be, mert éppen nem volt szükségünk semmire, meg már korábban láttuk belülről, de ünnepi kivilágításban csak most.


A sziget régi fővárosa La Laguna, közvetlenül Santa Cruz mellett. Itt kissé régebbi, de szép állapotban lévő házakat találunk. Kicsit más volt a hangulata is.
Éppen valami iskolai bulit tartottak az egyik téren.Ha errefelé jár az ember el kell mennie Las Teresitasra. Ez néhány perces autóútra van a fővárostól északra. Nagyon érdekes hely, mert a Szaharából hoztak ide homokot vagy 40 évvel ezelőtt. Mivel a sziget vulkanikus, mindenhol fekete homokot találunk, egyedül itt van aranyhomok. Rengeteget hoztak, mert még a vízbe is jutott jócskán. Itt kétszer is voltunk, egész nap pancsoltunk és futkároztunk a finom homokban, a végén felmentünk a hegyre és az alábbi képet készítettem.


Nem voltak túl sokan, de a világ azért nem akkora, hogy éppen itt és most ne láttunk volna egy magyar rendszámos Mercedest. Emberünk biztos úgy gondolta leruccanunk kicsit a szigetekre autóval, de az is lehet, hogy a telet is itt tölti.
Paradicsomi hely ez, főleg télen, amikor mindenhol hideg van, itt akkor is nyár. A fővárosból és Las Teresitastól elbúcsúzva egyenesen a hotel felé vettük az irányt. Van még útközben néhány dolog, de azokat már láttuk, vagy oda volt érdemes újra elmenni. 
A hotel és környéke isteni hely, minden közel van és egyáltalán nem lehet unatkozni. Minden nap és este másfelé sétáltunk és még így is maradt hely, ahova nem jutottunk el. A naplementék azok eszméletlenek voltak, mintha valami exotikus helyen lettünk volna. Persze végül is az, de azért mégse a Karib térség.A mikulással együtt csodáltuk az estéket :)


A szálloda környéke, ez a partszakasz talán a legszebb az egész szigeten, ehhez a látványhoz csak pár lépést kellett megtennünk.
Szemben La Gomera, egy másik Kanári sziget


Minden annyira szép és igényes, tiszta, hogy csak ámultunk. Persze sok a jobbnál jobb hotel is, meg tengeparti sétány rengeteg üzlettel (sajnos a legtöbb már kínai). A parton zene szól és méregdrága franciaágy méretű napozóágyakat lehet bérelni.
Karácsonykor este az utcakép különösen lenyűgöző. Nem voltam még ilyen helyen decemberben ezért dupla élmény volt. Nem győztem a naptárt nézegetni, hogy milyen hónap is van.


 A part felé haladva egy impozáns központot húztak fel, nem is tudom, láttam-e valaha ilyen szépet, ráadásul ünnepi fényekbe öltöztetve.


Sok időt töltöttünk a beach-en is, a víz nem volt annyira hideg, a hullámok néha közepesen nagyok voltak. Egyszer amikor átruccantunk egy másik helyre, Puerto de Santiago-ba akkora hullámzás volt, egy életmentő folyamatosan ott állt a parton és kitessékelte a térdig vízben állókat.Erről a helyről valahol olvastam, tényleg érdemes volt eljönni a kis öbölbe, ebbe a városkába. Egyszer már próbáltunk ide eljönni, de sajnos nem a parti úton vezetett a GPS, elkeveredtünk a hegyen egy borzasztó meredek és szűk utcába. Az lett a vége, hogy ahol utat ismert a navigáció ott egy jókora kapuval volt lezárva az út. Tolathattam hegynek fölfelé, azt hittem nem is tud felmenni a kocsi ezzel a gyengécske motorral, ráadásul hátrafelé, szörnyű volt. Egyfolytában azt éreztem, hogy lecsúszunk a hegyről.
Egy másik alkalommal viszont csak eljutottunk ide, de nem bántuk meg.

Los Gigantes sziklái a déli parton, tényleg gigantikusak

Egy következő nap kelet felé mentünk a parton. A legközelebbi hely Las Americas, ahol korábban nyaraltunk. Ez aztán a menő nyaralóhely. Hosszú partszakaszokkal, sok kicsi öböllel, remek éttermekkel és belvárost idéző utcákkal.
A sziget déli reptere is közel van, az idő is általában jobb itt és a legjobb helyek is közelebb vannak a déli partól.
Ha még egy kicsit keletebbre megyünk egy másik gyöngyszemet lelünk, Los Cristianost. Itt is szép helyek vannak.Ha csak a kikötőben végighaladunk, már ott leesik az állunk. A szépen kiépített strandoktól nem messze köt ki a mega hajó, a Fred Olsen (bandája) által üzemeltetett komp. Ez úgy néz ki mint egy motorcsónak, de közben egy hatalmas és bivaly erős utas-és jármű szállító komp. 3 sávon gurulnak bele a kamionok. Korábban már utaztunk is rajta, átmentünk a legközelebbi szigetre, La Gomerára, 40 perc volt az út.Los Cristianos
A belvárosa mesés, többször végigcikáztunk a kisebb-nagyobb utcákon és nem győztük kapkodni a fejünket.
Itt mértük a legmelegebbet is, mialatt a szigeten voltunk. Jó kis időjárás, így Karácsony táján.


Összességében Tenerife szigetére bármikor jó jönni. Január és február ugyan a leghidegebb hónapok, de akkor is legalább 20 fok van. Nyáron kicsit melegebb az idő, de nem túl forró 28-30 fok körüli. A szigeten többféle klímával találkozhatunk, ha felmegyünk a Teide csúcsára télen még hó is van, ez pazar látványt nyújt a repülőről letekintve is. Vannak állandó napozó helyek, hegyvidéki eldugott kis falvak, szörfparadicsom, ahol állandóan fúj a szél, kisebb piramisok, az eddigi legjobb állatkert amit láttam, a Loro park, aquaparkok, különösen a Siam park, ahol az átlátszó csúszda csöve víz alá bukik, sétahajózhatunk egy katamarán fedélzetén  az 500 méteres függőleges sziklák tövében, 1000 éves fákat nézegethetünk, egy igazi fővárosban sétálhatunk, ahol még villamosra is szállhatunk, afrikai homokban hempereghetünk és hegyet mászhatunk, nem mellesleg élvezhetjük a hihetetlen áruválasztékot mindenből. Az egyik legjobb hely lenne itt lakni, ha lenne elég munka, mert annyira nem nagy a sziget, hogy még ipara is legyen.
Remélem még visszatérünk ide, vagy valamelyik másik szigetre. Európából 5 órás repülőút vár ránk, ha erre vállalkozunk, viszont nem kell átrepülni az óceánt, ha a télből a nyárba kívánkozunk.
További rengeteg kép Teneriféről fent balra a képek galériában témakörönként szétosztva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése