2014. január 19., vasárnap

Milestones Múzeum



Az élő történelem múzeumába látogattunk Basingstoke-ba. Már korábban is láttuk a múzeum épületét kívülről, de nem tűnt valami nagynak. Miután végigjártuk az egészet, kiderült, hogy nem is olyan kicsi a repülőgép hangár méretű kiállítóterem. Érdekessége, hogy egy ipari csarnokban rendezték be a 100 évvel ezelőtti városok részleteit, korabeli házakkal (teljesen hasonlók mint a mai téglácskás házak) üzletekkel és járművekkel. Így aztán a látogató könnyen belebotlik egy ló húzta szekérbe, egy emeletes villamosba, vagy egy gőzhajtású autóba. Egészen napjainkig felvonultatják a különböző korokból még az éppen aktuális menő játékokat is, vagy akár láthatunk itt komplett berendezett nappalit a 30-as évekből, konyhát az 50-es évekből, vagy egy retró lakást.




Szinte teljesen úgy érezheti a látogató, hogy időutazáson vesz részt. Még korabeli ruhákba is be lehetett öltözni, akár a gyerekeknek is. A kiállított járművek olyan tökéletesen felújított állapotban voltak, hogy egyáltalán nem látszott mennyire korosak.






Hangulatos utcákon sétálgattunk, melyekben üzletek tömkelege fogadott. Ami a legszebb az egészben, hogy zárt csarnok lévén az időjárás nem befolyásolja az élményt, itt mindig remek az idő.
A bejáratnál még összeolvad a múlt és a jelen, az öreg gőzgép és a modern kivilágított lépcső.


Szintén nem messze a bejárattól, de még az emeletről ez a látvány tárul elénk. Talán nem is látszik milyen óriási területen működik a kiállítás. 



A kiállítási térből felfelé fotózva látszik a bejárati szint a kávézóval. 


A csarnok végébe egy kis sikátoron át vezetett az út.


Az idilli utcák különös látványt nyújtanak egy mai látogatónak.






Némelyik üzletbe be is lehetett kukkantani. Ott aztán még jobban elámulhatott a nézelődő a hatalmas fényképezőgép, játék, vagy az 50-100 éve használatos szerszámok mennyisége láttán. Volt itt még komplett asztalosműhely is. 



A kiállításon több rejtett zugra is bukkantunk, ahol sejtelmes fénnyel megvilágított tárgyak várták, hogy az érdeklődők szeme elé táruljanak, közben zene szólt, vagy audiovizuális effektek színesítették az élményt. Az utolsó tárlat a kiállításon egy hosszú folyosón terült el, ahol rengeteg ősrégi játékautomata és nyerőgép volt látható és kipróbálható. A 10 pennyért vásárolt zsetonnal működtek a gépek, ahol szokás szerint csak tapasztalatot gyűjthetett a nyerni vágyó látogató.





Az időutazást mindannyian élveztük és a végén természetesen nem maradhatott el a kávézóban a cappuccino és a sütike elfogyasztása sem, majd megtekintettük az ajándékbolt választékát is.


Jó kis délutánt töltöttünk el a Hampshire megye egykori életét bemutató történelmi múzeumban, miközben odakint szakadó eső és szélvihar tombolt.

2 megjegyzés:

  1. Tökéletes uticél egy téli kirándulásra! Köszi hogy megmutattad!

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon jól hangzik, azt hiszem fel is vesszem a "Ha lesz szabadidőm mit csináljunk." listára.

    VálaszTörlés