2011. november 24., csütörtök

Beni az iskolában

Bence nem mondja, hogy szereti az iskolát, de tűri. A tanító néni nagyon kedves, aki délutánonként váltja, ő is szintén nagyon kedveli a Benit. Korábban volt egy kis összetűzés az iskolában, mert az egyik gyerek állandóan szórakozott vele. Mindig piszkálta, amikor pedig a Beni nem hagyta magát, éppen azt vette észre a tanító néni, vagy egyszerűen csak beárulta az a gyerek, hogy a Bence kezdte őt bántani. Azóta a tanár előtt is tisztázódott, hogy soha nem ő kezdte a kötözködést, hanem az a másik, aki kihasználta, hogy a Beni még nem tudja elmondani az igazat, nem tudja magát megvédeni, de most már neki hisznek. Benikének több jó barátja is van az osztályban, akik elmondták a tanító néninek, hogy ez a gyerek kezdi a bunyót és másokat is bánt. Azóta biztos beszéltek a gyerekkel és a szüleivel, mert már békén hagyja, sőt barátkozni akar vele. A szülők meg állandóan ránk mosolyognak, amikor az iskolában találkozunk.
Az iskolában úgy történik a tanítás a normál képzés mellett, hogy aki valamiben gyengébb, azzal külön csoportban, külön tanár foglalkozik, így erősítve bennük a hiányzó készséget. Benit is egy ilyen tanár segíti néha, mert még nem megy neki annyira a beszéd és az írás. Az öt éves gyerekek itt már nagyjából tudnak írni, olvasni, mert az iskola- előkészítőben megtanították őket. Beninek még gyakorolnia kell ezeket, de egyre jobban megy neki. A számolással szinte nincs is gondja, az írása pedig úgy fejlődik, hogy nem sok különbséget látok az osztálytársai és az ő írása között. Főleg az írott betűket és azok összekapcsolását kell gyakorolnia, mert a nyomtatott nagybetűket már ismeri. Amit az iskolában gyakorolnak kissé eltér az otthon megszokottól.  Az írott kisbetűk elé egy kis farkincát írnak és a b,h,k,l betűknél nem hurkolnak felül, de van több különbség is. Én nem így tanultam, de van benne logika, mert így a betűk összekapcsolása könnyebben megy.  Nem ismertük ki magunkat, hogy is írnak itt, ezért kértük az alábbi írásmintát.

Angol ábécé
Az iskolában sok mindent jutalmaznak különféle jutalom matricákkal és tablókkal, amit csak kevés gyerek érdemel ki. Az alábbit például a kedvességéért és a segítőkészségéért kapta.


Most nemrég ezt adták át neki, ami arról szól, hogy tanuló csillaggá vált, gondolom a jó teljesítményéért.


De többször kapott már matricát a gyorsaságáért, jó magatartásáért, szorgalmáért, kreativitásáért, vagy csak éppen azért, mert ügyesen összepakolt maga után, ha végeztek a játékkal. A matricákra nagyon büszke, az iskolai "üzenő" füzet hátsó oldalán gyűjtjük ezeket.


Beni tanulását sokféleképpen segíti az iskola. Például van egy külön házi feladat füzete, amiben mindig feladják a következő nap anyagát. Ezt este megcsinálják a Krisztivel és másnap már legalább ismerős lesz neki, amit az órán hall. Ebbe a füzetbe még külön instrukciókat is ír a tanárnő, hogy mire figyeljünk és mit gyakoroljuk vele többször. Ezek általában rövid, játékos feladatok, amit még élvez is a gyerek. Sok számolás is van benne. A múltkor például boltosat kellett játszani. Ilyenkor ki kell számolnia a gyereknek, hogy mi mennyibe kerül és mennyi pénze marad a vásárlás után. Közben megismeri a pénzérméket is.

2 megjegyzés:

  1. Az a vicces, hogy nincs sablon írott (cursive) abc-jük. A mi sulinkban sok betű még a fentiektől is eltér. És vannak iskolák, ahol az írott betűket nem is tanítják.

    VálaszTörlés